| RUNEBERG TUTORIAL

29 / 1 / 2016

Hei! Viikonloppuna menee tammikuusta viimeiset rippeet eli jo ens viikolla on tiedossa yksi mun kevään suosikki, nimittäin Runebergin päivä 5.2.! Jostain syystä rakastan tuota leivonnaista ja yritän joka vuosi ehtiä leipomaan niitä itse. Ei siinä, että syrjisin valmiita torttuja, ehei – ne kelpaavat aivan yhtä hyvin! :)
 
Runebergien valmistus vaatii jonkin verran skarppaamista eli hommaan on hyvä varata ainakin reilu tunti. Aineet ja määrät löytyvät kakkoskuvasta ja ohje etenee niiden varassa seuraavasti: Ensin yhdistellään pehmeä voi ja sokerit eli vatkaillaan ne yhteen. Lisää tämän jälkeen munat yksitellen taikinaan. Kuivat aineet yhdistetään tämän jälkeen keskenään ja lisätään nekin joukkoon. Lopuksi taikina vaatii enää ½ dl kermaa sekä sekoituksen tasaiseksi.


runebergin torttujarunebergin tortut reseptiruska kahvikupit

Kotikokin suurin kompastuskivi on usein sopivat paistomuotit, jotta tortut saavat alkuperäisen korkean muotonsa. Yhtenä vaihtoehtona kannattaakin silmäillä, josko kaapeista löytyisi uunituksen kestäviä kahvikuppeja. Arabian Ruska-sarjan korkeat kahvikupit ovat kuin tehtyjä hommaan ja ohut voisulakerros varmistaa vielä, että torttuset irtoavat niistä hyvin paistamisen jälkeen! Laitoin taikinan vieläpä pursotinpussiin, jotta kuppeihin ei jäisi ilmataskuja ja tortuista tulee kauniin tasaisia. Taikinan pinta kannattaa tässä vaiheessa myös tasata mahdollisimman hyvin, jotta vältetään Pisan kaltevat tortut!

Paistoaika tortuille on 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kannattaa tarkkailla kohoamista sekä leivonnaisten väriä. Kun tortut ovat kypsiä, ota ne jäähtymään ja valmista kostuke. Kostukkeeseen tulee vettä, sokeria sekä oman maun mukainen loraus rommia. Kiehauta kaikki yhteen ja valele vielä lämpimille tortuille.


kupit menossa uuniinuunitetut tortut

Varmin tapa saada sokerikuorruterenkaasta tasainen, on käyttää kaupan valmista tuubissa myytävää sokerikuorrutetta. Meillä oli jäänyt pinkkiä joulusta, joten käytin sitä. Renkaan sisus viimeistellään vielä vadelmamarmeladi-keolla ja homma on syömistä vaille valmis!


runebergin torttuja vadelmahillolla

I made these very traditional tarts originally by the wife of mr. Runeberg. Mr Runeberg was the national poet of Finland in the 1800, if you wonder. A very great man deserved a very great tart!


6 Responses to “| RUNEBERG TUTORIAL”

 1. Yummyyyy! Kyllä alko tekemään mieli herkkuja :)

 2. -heini- sanoo:

  Nam, mietinkin eilen kun näin näitä kaupassa et nyt leipomaan :). Unohdin tietenkin ostaa tarvikkeet :D.

 3. By Kaisla sanoo:

  Loistava keksintö paistaa tortut noissa kupeissa. Nam!

 4. anniina sanoo:

  Hei! Oikein hyvältä ohjeelta vaikuttaa, ja taidan testata sen tänään, vaikka varsinainen torttupäivä olisikin vasta huomenna.
  Ajattelin käyttää ruska-kuppejani muottina myös. Kiitti vinkistä!
  Haluaisin tietää, montako torttua ohjeesta valmistuu?

  • Maiju Maiju sanoo:

   Kiva kuulla, että ohje menee testiin – taikinasta tuli kahdeksan torttua, siis noihin korkeisiin Ruska-kuppeihin laitettuna!

Kommentoi